Karakter

Versie 2

De Barbet is…

1
Vriendelijk en aanhankelijk

 

2
Intelligent en stabiel.

 

3
Actief buitenshuis, rustig in huis.

 

Het karakter

De Barbet is een echte allemansvriend en ze zijn gewoonlijk dol op (kleine) kinderen. Ze laten zich graag aaien en vertroetelen. Voor de bewaking hoeft u geen Barbet in huis te halen. Bij onraad en bezoek slaat de hond wel aan, maar bij binnenkomst wordt iedereen enthousiast begroet.

De Barbet is slim en heeft een hoog ‘to-please’ gehalte. Dit maakt dat de hond eenvoudig op te voeden en te trainen is. Denk echter niet, dat u de opvoeding kunt overslaan, u zal zeker in de eerste 1,5 jaar consequent en met aandacht uw Barbet moeten opvoeden.

Barbets houden van afwisseling en uitdaging. Het keer op keer opnieuw doen van een oefening zal hen snel vervelen. Aan u de opdracht om het spannend en afwisselend te houden bij het trainen.

De honden zijn gefokt als allround jachthonden op veerwild. Voor dit werk is zelfstandigheid vereist, om in het veld op eigen kracht een apport te zoeken en binnen te brengen. Barbets zijn derhalve geen slaafse honden, maar hebben een zelfstandig, stabiel, karakter. Het zijn honden die willen samenwerken met hun baas. Niets doen is geen optie. Barbetten die te weinig uitdaging krijgen, kunnen heel vervelend worden.

Ondanks hun jachtpassie kunnen Barbetten goed samen worden gehouden met andere dieren. Het makkelijkste is om dit van jongs af aan te leren. Reuen kunnen wat stabieler in hun gedrag en prestaties zijn dan teven omdat (ongecastreerde) teven meer beïnvloed worden door hormoon-veranderingen.