Verzorging


Barbet zussen Distel en Marley

De Barbet heeft…

1
een niet-ruiende vacht,
die men knipt op gewenste lengte.

 

2
een vacht die wekelijks gekamd
moet worden.

3
oren waar haren in groeien, wat geplukt moet worden.

 

De verzorging

Op deze pagina wil ik u een paar verzorgingsadviezen geven, die kenmerkend zijn voor de Barbet. De lijst is niet volledig en enkel bedoeld om het ras te beschrijven.

Vacht
Een belangrijk raskenmerk van de Barbet is de niet-verharende vacht. Deze moet dicht en wollig zijn. De haren dienen in strengen te vallen, al dan niet gekruld. Het haar wordt periodiek geknipt op gewenste lengte. Dit kunt u uitbesteden bij een trimsalon of zelf doen. Diverse fokkers geven workshops om dit te leren en het valt reuze mee om dit onder de knie te krijgen.

Afhankelijk van de lengte van de haren heeft u weinig tot erg veel onderhoud aan de vacht. Hoe sterker de krul hoe lastiger te kammen. Een richtlijn voor de vacht verzorging van onze hond;

  • Bij 2-5 cm haarlengte, 0-30 minuten per week.
  • Bij 5-10 cm haarlengte, 1-1,5 uur per week.
  • Bij 10 cm of meer, 2x per week 1-1,5 uur onderhoud.

Een waterblazer blaast in korte tijd de vacht droog en het vuil er uit. Dit scheelt klitten en stofzuigen in huis. Een aanrader! Verder heeft u een kam en een (le Pooch) borstel nodig. Waneer u zelf gaat trimmen, zijn een tondeuse en goede scharen aan te bevelen. Een trimtafel kan prettig zijn, maar is niet noodzakelijk.

Oren
Een waterhond zwemt graag en onze hond duikt ook onderwater. De combinatie van water en lange hangoren is eigenlijk niet zo praktisch. Zeker bij zwemmen in vervuild water is het belangrijk dat u de oren in de gaten houdt, een oorinfectie treedt dan gemakkelijk op (en moet door de dierenarts behandeld worden).

In de oren groeit bij een Barbet ook haar. Wanneer er veel haargroei is, is het nodig om dit haar voorzichtig te ‘plukken’. Hierdoor blijft de gehoorgang open en is er minder kans is op ‘broei’ en infectie in het oor.

Voeding
Honden zijn carnivoren, vleeseters dus. Een goede samenstelling is belangrijk: Botvlees, spiervlees en orgaanvlees van verschillende dieren, zodat een afwisselend en gebalanceerd menu ontstaat. Gemakkelijk(er) zijn de “Kant-en-klare versvlees” producten (KKV-compleet). Hierbij is het vlees in juiste samenstelling verpakt tot een worst. U vindt de KKV in de diepvries van een dierenzaak.
Vlees (en vis) wordt optimaal verteerd, waardoor de ontlasting van de hond gereduceerd wordt en mooi stevig is. Wel zo prettig als u weet dat u dit moet opruimen.