FAQs


Veelgestelde vragen;

 1. Is een Barbet geschikt als therapiehond?
  Ja, diverse Barbets worden ingezet als therapiehond, bij scholen, verzorgingstehuizen en bij individuele ondersteuning (PTSS/ Autisme). Op scholen worden ze gebruikt bij coaching en als voor-leeshond. Bij verzorgingstehuizen als contact- en aaihond.
 2. Ik ben allergisch voor honden. Is de Barbet geschikt voor mij?
  Uit onderzoek is gebleken dat een hypo-allergene hond niet bestaat. Allergieën worden veroorzaakt worden door speeksel en/of talgklieren van honden,  (bron; Universiteit van Utrecht  en Hartvoordieren). Om die reden adviseer ik bij een hondenallergie om geen pup te kopen.
 3. Heeft een Barbet jachtinstinct? 
  Ja, veel Barbetten reageren op vogels en konijnen. Niet iedereen vindt dit even leuk en het vergt training om de honden onder appèl te houden in natuurgebieden. Mijn ervaring is dat ongeveer de helft van de nakomelingen jachtinstinct heeft en de andere helft niet.
 4. Zwemmen alle Barbetten?
  Nee, er zijn Barbetten die niet van water houden of niet durven te zwemmen en alleen pootje baden.
 5. Moet een Barbet zwemmen?
  Nee, u bepaalt of de hond mag zwemmen. De meeste Barbetten leren goed dat ze niet direct in elke sloot mogen springen.
 6. Ik heb nog nooit eerder een hond gehad. Is de Barbet een geschikt ras, om mee te beginnen?
  De Barbet wordt niet gezien als een moeilijk ras.  Lees van te voren over de opvoeding en de verzorging van een pup. Zodra de pup er is, ga dan naar les; Er zijn divers pup- en vervolgcursussen.  Een goede fokker zal u ook voorzien van adviezen en tips.
 7. Hoe vaak moet de hond naar de kapper?
  Het haar van een Barbet groeit ongeveer 1 cm per maand. Wanneer u het kort wil houden (of op één-lengte) zal de hond elke 8 à 10 weken geknipt moeten worden. Een en ander is afhankelijk van uw eigen wensen. Er zijn ook mensen die de hond 1 à 2 keer per jaar knippen. Er kan veel verschil zitten in de structuur van de vachten.
 8. Kan ik de vacht zelf knippen?
  Het is niet heel moeilijk om de vacht zelf bij te knippen. Ook hier geldt; oefening baart kunst. U heeft wel e.e.a. nodig aan materiaal, zoals goede scharen en een tondeuse. En een workshop voor goede adviezen is aan te raden.
 9. Zijn reuen dominanter dat teven?
  Binnen een nest zijn er karakter verschillen, maar dat is niet uiteen te splitsen in reuen en teven. Een reu kan zachtaardiger zijn dan een teefje. Reuen zijn wel groter en zwaarder dan een teef. Sommige reuen zijn lastig in de puberteit door testosteron toename. Ongecastreerde reuen kunnen onderling problemen hebben, maar dat geldt zeker niet voor alle reuen. Ook teven kunnen onderling rivaliteit vertonen.
 10. Kan een Barbet bij een kat in huis?
  Wanneer een pup opgroeit met andere huisdieren zal het geen probleem zijn. De eigen kat behoort dan tot de roedel in tegenstelling tot de poes van de buren. Die moet natuurlijk de tuin uitgejaagd worden.
 11. Kan ik deelnemen aan shows of wedstrijden?
  Ja, de Barbet is een erkend ras. U kunt deelnemen aan shows en wedstrijden. De hond heeft dan wel een minimaal 5 cm lange vacht nodig. Liever zelfs meer.