FAQs


Veelgestelde vragen;

 1. Zwemmen alle Barbetten?
  Nee, er zijn Barbetten die niet van water houden of niet durven te zwemmen en alleen pootje baden.
 2. Moet een Barbet zwemmen?
  Nee, u bepaalt of de hond mag zwemmen. De meeste Barbetten leren goed dat ze niet direct in elke sloot mogen springen.
 3. Ik ben allergisch voor honden. Is de Barbet geschikt voor mij?
  Op sommige sites wordt gesproken van hypo-allergene honden die geschikt zouden zijn voor mensen met een allergie. Helaas is dit niet waar. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door speeksel en/of huidschilfers van honden. U zal dan ook bij een Barbet reacties krijgen. U doet er verstandig aan om geen pup te kopen als u allergisch bent voor honden. Lees meer over een allergie onderzoek; Universiteit van Utrecht.
 4. Kan ik deelnemen aan shows of wedstrijden?
  Ja, de Barbet is een erkend ras. U kunt deelnemen aan shows en wedstrijden waar een stamboeknummer voor vereist is.
 5. Ik heb nog nooit eerder een hond gehad. Is de Barbet een geschikt ras, om mee te beginnen?
  De Barbet wordt niet gezien als een moeilijk ras.  Lees van te voren over de opvoeding en de verzorging van een pup. Zodra de pup er is, ga dan naar les; Er zijn divers pup- en vervolgcursussen.  Een goede fokker zal u ook voorzien van adviezen en tips.
 6. Hoe vaak moet de hond naar de kapper?
  Het haar van een Barbet groeit ongeveer 1 cm per maand. Wanneer u het kort wil houden (of op 1 lengte) zal de hond elke 8 à 10 weken geknipt moeten worden. Een en ander is afhankelijk van uw eigen wensen. Er zijn ook mensen die de hond 1 à 2 keer per jaar knippen. Er kan veel verschil zitten in de structuur van de vachten.
 7. Kan ik de vacht zelf knippen?
  Het is niet heel moeilijk om de vacht zelf bij te knippen. Ook hier geldt; oefening baart kunst. U heeft wel e.e.a. nodig aan materiaal, zoals goede scharen en een tondeuse. En een workshop voor goede adviezen is aan te raden.
 8. Zijn reuen dominanter dat teven?
  Binnen een nest zijn er karakter verschillen, maar dat is niet uiteen te splitsen in reuen en teven. Een reu kan zachtaardiger zijn dan een teefje. Reuen zijn wel groter en zwaarder dan een teef. Sommige reuen zijn lastig in de puberteit door testosteron toename. Ongecastreerde reuen kunnen onderling rangorde problemen hebben, maar dat geldt zeker niet voor alle reuen.
 9. Kan een Barbet bij een kat in huis?
  Wanneer een pup opgroeit met andere huisdieren zal het geen probleem zijn. De eigen kat behoort dan tot de roedel in tegenstelling tot de poes van de buren. Die moet natuurlijk de tuin uitgejaagd worden.
 10. Heeft een barbet jachtinstinct? 
  Ja, veel Barbetten reageren op vogels en konijnen. Gelukkig blijven ze meestal bij je in de buurt en kunnen ze (na training) goed loslopen.