Fokstrategie

DSC04891

Waar let ik op?

Een goede gezondheid en een fijn karakter.

Beide ouders worden voor de dekking gescreend op hun gezondheid. Dit betekent dat er heupfoto’s worden gemaakt en dat er oogonderzoek (o.a. PRA, Cataract, Distichiasis) plaatsvindt. De honden moeten goede vertegenwoordigers zijn van het ras daarom wordt verwacht dat ze twee keer een Zeer Goede of Uitmuntende kwalificatie hebben behaald bij een show. Ik bezoek de reu en zijn eigenaren vooraf om te zien of het een goede match zal zijn met onze hond en om te bekijken hoe de hond zich gedraagt. Naast deze zichtbare aspecten zijn de bloedlijnen belangrijk. De genen van de ouderdieren moeten verschillend zijn, zodat er een lage inteeltcoefficiënt (COI) is. Met de nieuwe DNA technieken kunnen we per hond en  per combinatie al een indruk krijgen. (https://www.mydogdna.com )

De meeste erfelijke aandoeningen bevinden zich op 1 allel, welke recessief doorgegeven wordt. Door te fokken met een lage COI (dus grote gen-spreiding), wordt het risico op erfelijke aandoeningen verkleind. (maar niet nul). Het streven is om de COI bij 5 generaties onder de 5% te houden. Het Barbetras is wereldwijd slechts een paar duizend dieren groot, dus kwetsbaar voor inteeltgerelateerde ziekten.  Het fokreglement van de Barbetclub stelt dat fokdieren in Nederland vier keer mogen worden ingezet. Dit geldt voor de teef én de reu. Hierdoor wordt de spreiding van genen gestimuleerd. Verder is het sinds oktober 2016 verplicht om DNA registratie te doen van beide ouders ter ondersteuning van een goede combinatie keuze.

Het karakter van de honden zie ik graag vriendelijk en open.  Ze staan stabiel in het leven met zelfvertrouwen, belangstellend naar anderen. Geen druktemakers of angsthazen.

Het uiterlijk.

Een Barbet met goede hoekingen en de juiste bouw, heeft een mooi gangwerk en is fysiek sterk. Uiterlijk hangt in die zin nauw samen met de gezondheid. De vacht moet wollig en vol zijn, zonder dat het ontembare vachten worden. Het lijf mag niet te kort zijn in verhouding tot de poten, zodat een vlot gangwerk, wat noodzakelijk is voor een jachthond, mogelijk is. Ik volg de rasstandaard van de Barbetclub, waarbij het totaal-plaatje van de hond moet kloppen. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de wat grotere Barbetten.

De pups worden geboren bij ons in huis en zullen de eerste  periode van hun leven met aandacht gesocialiseerd worden. Alle pups worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek en voordat ze het nest mogen verlaten, worden ze gevaccineerd, gechipt en vindt er DNA registratie plaats.

Naast een goede voorbereiding en een afgewogen keuze in de combinatie van ouders, hecht ik veel waarde aan een zorgvuldige socialisatie en begeleiding van de pupkopers.