Jachttraining


Distel was nog maar een pup van 4 maanden toen we met de eerste trainingen begonnen bij de KNJV in Waterland. Onder leiding van Petra Senteur werden de beginselen van de jachttraining geoefend. Een groot gedeelte van de oefenstof was gericht op het baas-hond contact. Met een Teckel, twee Visla’s, een Grote Munsterlander, een Duitse Staander en een Flatcoat vormden we een mooi divers gezelschap.

De pups groeiden rap en ontwikkelden zich spectaculair. Wat is dát leuk om te zien! De verschillen in aanleg en temperament en vooral ook hoe iedereen worstelt met puberaal gedrag. Gedeelde smart is halve smart, laten we maar zeggen. De honden leerden veel en de bazen misschien nog wel meer.

Na een jaartje steken we over naar onze eigen regio, waar we gaan trainen bij Jos Robben. De oefeningen worden steeds moeilijker en het is prachtig om te zien hoe graag de honden de uitdagingen aan gaan. Ze ontwikkelen zich steeds meer tot complete jachthonden.

Met Moira ben ik gaan trainen bij Nienke van Beek. Ze lijkt niet erg op haar moeder en daar moet ik aan wennen. Liever dan apporteren speurt ze, of stoot ze het wild op. Haar neus werkt in ieder geval uitstekend.

Barbet apporteert

Een mooie oefening is bijvoorbeeld de volgende;
De hond zit naast de voorjager en ziet dat er twee dummies worden geworpen op  verschillende eilanden. De hond moet onthouden wat hij ziet. (markeren). Dan krijgt hij de opdracht voor het dubbele apport. Door het water moet de eerste dummie opgehaald en afgegeven worden. Waarna dummie 2 volgt.
Extra obstakels zijn het hoge riet, waterplanten en geen (of aflandige) wind.
Zo’n opdracht is ook geestelijk een uitdaging en je ziet dat Distel en de andere honden, hier enorm van genieten.