Stamboom

De stambomen van alle Barbetten zijn terug te vinden in Pawpeds. Pawpeds is een database voor hondenrassen, die bijgehouden wordt door vrijwilligers. De grote hoeveelheid gegevens over een uitgestrekte periode maken dat ze moeilijk te beheersen zijn. De juistheid van Franse Waterhonden stambomen binnen Pawpeds is minder betrouwbaar dan dat ik zou wensen. Hoe verder terug in de tijd hoe meer fouten ze bevatten.

Het is belangrijk dat u weet dat de Barbet in het verleden is gekruist met andere soorten waterhonden; De Spaanse waterhond, de Portugese Waterhond, de Ierse Waterspaniel en  Poedels. Hierdoor is het ras vandaag de dag (nog) niet homogeen.

Wat betekent dat voor de stambomen van Distel en Moira?
Via deze link ziet u het eerste deel van de stamboom van Distel.
Via deze link ziet u de stamboom van Moira.

Vanaf de 5e generatie moet onderstaande gegevens ingevuld worden volgens Elaine Fichter. Zij schrijft op haar website:
Poppenspäler’s Brandy is geboren uit Poppenspäler’s Vincacao en Escribania de Ubrique (SWD). Vincacao zou de zoon zijn van Ratzeputz (ATI) en Poppenspäler’s Sangria.

Kijken we verder dan is volgens Inge Fisher (2003/Yearbook p.29-31) Poppenspäler’s Vincacao geen broer van Poppenspäler’s Verveine. Verveine (aka Locke) zou een dochter zijn van Hercule di Barbochos en Posidonia Donais (aka Dicke) (IWS).

Vanaf 1 juni 2014 is het in Nederland verplicht om een DNA afstammingscontrole uit te laten voeren. De DNA registratie geldt voor beide ouders en pups en komt naast het bestaande chippen van honden. Op deze manier is onomstotelijk vastgelegd wie de ouders zijn van een pup.