Verzorging


Barbet zussen Distel en Marley

De Barbet heeft…

1
een niet-ruiende vacht,
die men knipt op gewenste lengte.
2
een vacht die wekelijks gekamd moet worden

3
een vacht die NIET hypo-allergeen is. (Dit is een fabel)

De vachtverzorging

Vacht
Een belangrijk raskenmerk van de Barbet is de niet-verharende vacht. Deze moet dicht en wollig zijn. De haren dienen in strengen te vallen, al dan niet gekruld. Het haar wordt periodiek geknipt op gewenste lengte. Dit kunt u uitbesteden bij een trimsalon of zelf doen. Diverse fokkers geven workshops om dit te leren en het valt reuze mee om dit onder de knie te krijgen.

Afhankelijk van de lengte van de haren heeft u weinig tot erg veel onderhoud aan de vacht. Hoe sterker de krul hoe lastiger te kammen. Een richtlijn voor de vacht verzorging van onze hond;

  • Bij 2-5 cm haarlengte, 0-30 minuten per week.
  • Bij 5-10 cm haarlengte, 1-1,5 uur per week.
  • Bij 10 cm of meer, 2x per week 1-1,5 uur onderhoud.

Hoe minder gekruld de vacht is hoe makkelijker door kambaar. Nadeel is dat u in huis dan ook wel eens plukjes haar zult vinden, die er uitvallen. Een sterk gekrulde vacht houdt al het dode haar vast. In de oren groeit bij een Barbet ook haar. Wanneer er veel haargroei is, is het nodig om dit haar voorzichtig te ‘plukken’. Hierdoor blijft de gehoorgang open en is er minder kans is op ‘broei’ en infectie in het oor. Bij het kopen van de pup ontvangt u een uitgebreide lijst met verzorgingstips.

Hoewel de vacht niet periodiek uitvalt, is de Barbet niet geschikt voor mensen met een hondenallergie. Hypo-allergene honden bestaan niet.