Fokken met aandacht
 

Wat komt er kijken bij fokken?

Een goede gezondheid:

Beide ouders worden voor de dekking gescreend op hun gezondheid. Dit betekent dat er heupfoto’s worden gemaakt en dat er oogonderzoek (ECVO) plaatsvindt. Daarnaast kunnen we via MydogDna inzicht krijgen in de genen. Dat is heel fijn want hierdoor kunnen we soms erfelijke ziekten voorkomen. Voor de Barbet staat dit genetisch onderzoek nog in de kinderschoenen, waardoor het geen compleet beeld geeft. De genen van de ouderdieren moeten voldoende verschillend zijn, zodat er een lage inteeltcoëfficiënt (COI) is. Hiervoor gebruiken we de stamboom tot (minimaal) vijf generaties terug.  Bij vijf generaties hanteer ik een COI van maximaal 5%. 

Een mooi uiterlijk:

De honden moeten goede vertegenwoordigers zijn van het ras daarom wordt verwacht dat ze een ‘Zeer Goede’ of ‘Uitmuntende’ kwalificatie hebben behaald bij een show. Een Barbet met goede hoekingen en de juiste bouw, heeft een mooi gangwerk en is fysiek sterk. Uiterlijk hangt in die zin nauw samen met de gezondheid. De vacht moet wollig en vol zijn, zonder dat het ontembare vachten worden. Het lijf mag niet te kort zijn in verhouding tot de poten, zodat een vlot gangwerk, wat noodzakelijk is voor een jachthond, mogelijk is. De Barbet moet een schaargebit hebben en bij voorkeur een crochet in de staart.

Een prettig karakter

Het karakter van de honden zie ik graag vriendelijk, open en aanhankelijk. Ze staan stabiel in het leven met zelfvertrouwen, belangstellend naar anderen. Geen druktemakers of angsthazen. Aanslaan is prima maar geen blaffers. Voor de dekking ga ik bij de reu langs om te kijken hoe hij reageert en of hij goed past bij mijn teef.

De eerste fase:

De pups worden geboren bij ons in huis en zullen de eerste  periode van hun leven met aandacht gesocialiseerd worden. Alle pups worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek en voordat ze het nest mogen verlaten, worden ze getiterd / gevaccineerd, gechipt en vindt er DNA registratie plaats. Last but not least; ik hecht veel waarde aan een zorgvuldige socialisatie  van de pups en begeleiding van de pupkopers.