Een pup van Aquatilia

DSC02945

Een pup van Aquatilia, hoe gaat dat?

Zoals u wellicht al heeft gezien, fok ik niet frequent een nest. Ik vind het belangrijk om veel tijd te steken in de voorbereiding van de fokcombinatie en in de 8-9 weken dat de pups er zijn ben ik 24h aanwezig om dit goed te begeleiden.

Zowel de reu als de teef worden vooraf gescreend op gezondheidszaken; Heupfoto’s, DNA analyse bij MydogDna, genetische prcd-PRA meting en oogonderzoek dmv ECVO.

Veel tijd gaat zitten in de zoektocht naar een goed matchende reu. Als die gevonden is en beschikbaar is, dan wordt er een dek-afspraak gemaakt. Wanneer de teef loops is wordt met bloedonderzoek vastgesteld wat de optimale dag is. Ze is dan dekrijp. Met de teef rijd ik dan naar de reu voor de dekking.

Na een maand kunnen we met een echo zien of de dekking geslaagd is en na 9 weken worden dan de pups geboren. Tot nu toe verliepen de bevallingen probleemloos en wist de moeder instinctief wat ze moest doen. Zodra de pups er zijn bel ik met de belangstellenden om te vertellen of ze wel of niet een pup krijgen. Meestal hoort u direct of het een reu of teef wordt.

Vanaf drie weken bent u wekelijks welkom voor puppy-bezoek, zodat u al veel mee krijgt van de opvoeding en de zorg. Ook kan de pup al wennen aan uw geur. Rond de 7 weken zullen, op basis van een zo goed mogelijke match, de pups door mij verdeeld worden. U kunt dus niet zelf kiezen. Uiteraard houd ik goed rekening met uw wensen en heeft u altijd het recht om te bedanken voor het aanbod, zonder verdere verplichtingen.

In de periode tussen de 4 en de 9 weken ben ik druk met het socialiseren van de pups. Ze zullen met zoveel mogelijk ‘normale’ huishoudelijke zaken in aanraking komen. Van bezoek (kinderen, volwassenen, honden) tot en met een scala aan geluiden (stofzuiger, verkeer, vuurwerk). Uiteraard gaan ze mee naar buiten. Eerst in de eigen tuin, later ook het dorp in. U, als aanstaande eigenaar, zal in deze periode betrokken worden bij de opvoeding

Wanneer de pup volledig is gevaccineerd, gechipt en DNA-geregistreerd, breekt de dag aan dat u het hondje mag komen ophalen. U krijgt een ‘opstart- pakket’ mee met onder andere de eerste voeding en een ‘Puppy-document’. Hierin staan veel praktische adviezen over de verzorging en opvoeding van uw pup. U ontvangt een verkoopcontract en (na enige tijd) een stamboom. Heeft u later nog vragen of twijfels, dan ben ik voor u bereikbaar. Via Whatsapp, de mail of de telefoon kan het meestal snel opgelost worden. Mocht u in de buurt wonen en interesse hebben, ik bied na het uitvliegen diverse Barbet cursussen aan.

Bij elk nest wordt een reünie georganiseerd. Een heerlijk moment waarop we alle pups weer kunnen zien en de bazen met elkaar kennis kunnen maken. Via de groeps-app zijn vaak al heel wat ervaringen uitgewisseld. Sommigen vinden zelfs een goed vakantie-adres bij elkaar. Ook later in het hondenleven proberen we contact te houden door middel van terugkomdagen of activiteiten.